Overtræk

Mariakager.dk

Overtræk

 

Tips

 

 • Jeg har været inde over forskellige typer overtræk til kager. Jeg har gennemgået de forskellige herunder:

 

 • MMF (MarshMellowFondant): Jeg tror, mange amatørbagere starter her og det gjorde jeg også. MMF er billigt og nemt at lave og super godt at starte ud med, for det koster ikke så meget at lave fejl. For mig,var en af ulemperne ved MMF, at jeg havde svært ved at modellere med det og jeg syntes, at elasticiteten i materialet gav mig problemer, når jeg overtrak kager hvilket resulterede i, at jeg måtte lave overtrækket meget tykt, for at det ikke skulle flække. Derudover syntes jeg det var meget sart overfor fugt. Men det var det rigtige sted at starte og jeg vil anbefale alle nybegyndere at starte med at eksperimentere med MMF inden man kaster sig over det dyrere færdiglavede fondant.
 • Fondant: Ofte anvender jeg fondant til overtræk af kager.Fondant er en sukkermasse, der er super smidig og rigtig nem at arbejde med. Man kan både købe det farvet eller selv farve det vha. pastafarver - her vil jeg dog lige indskyde, at min anbefaling omkring sort fondant er: KØB DET FÆRDIGLAVET! Uanset, hvor meget sort pastafarve, jeg putter i, bliver det aldrig RIGTIG sort. Jeg synes imidlertid, at fondant kan give en meget sød smag til kagen og den modelervoks-agtige konsistens er heller ikke altid et plus i min bog.
 • Marcipan: overtræksmarcipan (marcipan, flormelis og glukosesirup) smager fortræffeligt, men er en smule sværere at arbejde med, da det nemmere flækker. Derudover får man heller ikke samme hvide farve på kagen, som man kan opnå med fondant.
 • Fondant/Marcipan: Man kan vælge at blande marcipan og fondant 50/50 og få en modelerbar fondant med marcipansmag. Til dette er det bedst at købe en finkornet marcipan, så teksturen i overtrækket bliver så glat som muligt - medmindre marcipanstrukturen er ønsket. Jeg har prøvet dette en enkelt gang og syntes egentligt at det fungerede meget godt. Naturligvis vil blandingen ikke være lige så smidig som fondant alene, men det er til at arbejde med.
 • Modeleringschokolade (Chokolade og glukosesirup): Har jeg prøvet at anvende en enkelt gang og tør ikke udtale mig for meget omkring anvendleligheden. Kan dog fortælle at det smager af chokolade og hvis det virkeligt en dag lykkes mig at overtrække en kage med det, tror jeg det bliver et hit. Jeg havde problemer med, at det stivnede meget hurtigt og jeg havde svært ved at rulle det ud - og når det lykkedes mig at rulle det helt ud, så var det allerede stivnet og kunne ikke foldes omkring kagen. Jeg skulle muligvis have brugt lidt mere glukosesirup......modeleringschokolade eventyret venter stadig på mig :-)!

 

 • Et lille praktisk fif, inden man begynder sin overtrækning af kagen: klip neglene! Utallige gange har jeg overtrukket en kage - lige givet den et sidste strøg med en håndflade eller en udglatter og VUPS, så røg der lige en negl gennem overtrækket. ÆV!! Så nu foregår kagebagning med kortklippede negle, hvilket også er mest hygiejnisk :-).

 

 • Laver man en fejl - f.eks. stikker en negl gennem sit overtræk - og man ikke kan dække den med detn dekoration, der nu engang skal på kagen, så må overtrækket af igen. Ofte vil det betyde en ny gang opsmøring - så vær forsigtigt, når kagen er overtrukket. Også når den stilles i køleskabet; vær sikker på, at der ikke er ting fra lågen, der går imod kagen eller at der kan falde ting ned på kagen, fra en af de andre hylder.

 

 • Tag hellere en større klump fondant/marcipan end du forventer, at skulle bruge; det er træls at have rullet det ud og herefter opdage, at der ikke er nok, for så er der kun én løsning: om igen! Det overskydende fondant/marcipan, man ikke bruger og som ikke kommer i kontakt med kagen, kan pakkes ned og genbruges til en anden kage eller til pynt på kagen.

Værktøj

 

 • Til udrulning af overtræk anvender jeg en stor rullepind. Jeg har set nogle udsendelser på nettet, hvor konditorerne bruger et plastikrør til elinstallationer/tagrender og det er jo en nem og billig møde, at får sig et KÆMPE rulleinstrument. Ulempen ved at bruge en almindelig kagerulle til at rulle ud med et, at man ofte har brug for et stort stykke helt glat fondant og en kagerulle vil efterlade mærker, da den ikke er lang nok til at nå hele vejen tværs over det udrullede fondant. Derudover kan man også bruge den lange rullepind til at rulle fondanten op på, når den skal overføres til kagen.

 

 • Jeg har lavet mig en lille stofpose (man kan også købe dem færdiglavede, men jeg var for nærig) som jeg har puttet en blanding af majsstivelse og flormelis ned i og som jeg bruger til at "duste" min bordplade med, inden jeg begynder på udrulningen. Tidligere brugte jeg bare flormelis og strøede det ud på bordet, men jeg oplevede at det klumpede sammen under rulningen og gav ujævnheder i det udrullede forndant. Med min lille pose kan jeg nøjes med at lægge et helt fint tyndt lag på bordpladen/udrulningsmåtten og jeg slipper for ujævnheder pga. klumpning af flormelis.

 

 • Da jeg oplevede, at ujævnheder i min bordplade (træ!!) blev at se i min udrullede fondant, investerede jeg i et plastikunderlag beregnet til at udrulle fondant på. Det har været en virkeligt god investering! Måtten er nem at gøre fuldstændig ren, der er ingen revner o.l. der kan gemme bakterier og der er mål på underlager, så jeg kan se, hvor stort et stykke fondant jeg har rullet ud i forhold til, hvor stor kagen er. Det er ikke et absolut must at have, men det letter arbejdet.

 

 • Fuldstændigt uvuderlige redskaber til overtræk af kager med fondant er udglattere. Køb 2 mellemstørrelse udglattere - det er det hele værd! Du får en fin glat overflade på kagen, fordi udglatterne fjerne alle opsmørings-bulerne og andre kage ujævnheder. Det kan klart anbefales! Man kan udglatte kager med håndfladerne (brug endeligt ikke fingrene - lige pludseligt er der stukket hul på overtrækket og DET er træls!), men jeg synes det er klart nemmere at få et flot resultat med udglatterne.

 

 • En pizza skærer er rigtig god til at skære overskydende fordant/marcipan væk, når man er færdig med at overtrække kagen.

Fremgangsmåde

 

 • Rengør bordet/overfladen, hvor der skal arbejdes med fondanten/overtrækket. Et beskidt bordt er uhygiejnisk og vil desuden give pletter i overtrækket.

 

 • Tag en passende klump fondant (eller andet overtræksmedie) og ælt den blødt på det maizena/flormelis "dustedet" bord.

 

 • Find rullepind/kagerulle frem og dust overfladen med maizena/flormelis.

 

 • Udrul nu fondanten så jævnt som muligt og stort nok til at det kan dække kagen - både siderne og overfladen. Jeg forsøger oftest at rulle fondanten ud i ca. 2-3 mm's tykkelse.

 

 • Sørg for at sikre, at fondanten ikke hænger fast i underlaget under udrulning. Fondanten kan med fordel indimellem rulles op på rullepinden og hermed kan man komme til at duste bordpladen indenunder. Jeg plejer at rulle halvdelen op på pinden - duste - rulle den anden side op på pinden - duste. Overfladen af fondanten må naturligvis heller ikke klæbe til rullepinden/kagerullen; jeg duster normalt overfladen med jævne mellemrum i løbet af udrulningen.

 

 • Når fondanten har den rigtige størrelse og tykkelse, dustes overfladen.

 

 • Kagen tages ud af køleskab og det sikres, at der er god plads hvor den sættes. Fjern urenheder fra fadet og sørg for at den nederste kant på kagen (ned mod fadet) er så skarp som ønsket.

 

 • Rul nu fondanten op på rullepinden og løft den over til kagen.

 

 • Rul fondanten ud hen over kagen; husk at starte således at fondanten dækker siden af kagen og herefter udrulles hen over toppen af kagen og ned på den anden side. Husk også at sørge for, at fondanten rulles på kagen centreret, så der ikke kommer til at mangle fondant i den ene side.

 

 • Nu ligger fondanten hen over kagen som et stykke stof og der er masser af folder; disse skal nu forsigtigt fjernes. Her kan det være en god ide, lige at duste hænderne med maizena/flormelis, da fugtige hænder kan gøre arbejdet mere besværligt.

 

 • På firkantede kager vil hjørnerne være drilske og ved runde kager er det stort set drilsk over det hele - men løsningen er faktisk ligetil. Sørg for IKKE bare at mase folderne ned i en forventning om, at man kan udglatte folderne efterfølgende - det kan man IKKE. I stedet tager man fat i fondanten og trækker den en lille smule væk fra kagen, mens man med hånden forsigtigt stryger fondanten oppefra og ned - lad være med at køre helt ned til at starte med, halvvejs er nok. Herefter drejes kagen (hvis den er rund) og man løfter igen ud i fondanten og stryger ned. Dette gøres hele vejen rundt.

 

 • Nu har man (ved en rund kage) kun folder for neden i fondanten. Gentag ovenstående teknik med den nederste del af fondanten og vær ikke bange for at løfte lidt i fondanten; den skal nok holde til det. Til sidst vil man have trukket fondanten glat ned over hele kagen.

 

 • Ved en forkantet kage er fremgangsmåden den samme; start med et hjørne og arbejd dig så rundt langs kagen.

 

 • Til sidst kan overskydende fondant skæres fra vha. en pizza skærer. Pas på ikke at holde pizza skæreren for skævt, da der er risiko for at komme til at skære fondanten for højt oppe og derved få en gabende stribe rundt i bunden af kagen. Hold derfor pizza skærerenlodret mens der skæres.

 

Copyright 2012 © All Rights Reserved

 

Kontakt: maria@mariakager.dk