Opsmøring

Mariakager.dk

Opsmøring

 

 

Tips

 

  • Som nævnt under "Fyld", så lad kagen og fyldet sætte sig HELT, inden opsmøringen påbegyndes.

 

  • Når kagen er klar til at blive smurt op, så sørg for, at det medie den smøres op med (f.esk. frosting) er rigtig godt "blødt".; på nogle områder af kagen, vil det kun være fyldet, man "smører på" og eftersom dette ofte er en mousse eller fromage, er det lidt skrøberligt. Hvis man bruger en færdigkøbt frosting, så tag den ud af køleskab i god tid inden opsmøringen og sørg for at røre i den INDEN opsmøringen starter. Jeg bruger ofte en Smør/Palmin creme (meget a la den amerikanske frosting) og her kan man eventuelt tage en lille portion ud til den første gang opsmøring og tilsætte lidt ekstra mælk, for at gøre den ekstra blød...men tilsæt ikke så meget, at den bliver flydende. Alternativt kan man finde en anden type opsmøring, der er blødere; jeg har oplevet, at IMBC (Italian Meringue Butter Cream) er rigtig blød og nem at smøre op med - til gengæld tager den noget længere tid at lave. Chokoladeganache har i den senere tid også vundet indpas i mit repetoire.

 

  • Pas på opsmøringen ikke bliver for tyk! Det vil den blive i starten indtil man har lidt øvelse i det, men efterhånden forfiner man teknikken og kan smøre tyndere og tyndere op. Det er dog vigtigt at huske, at fondant opløses af vand og det vandholdige fyld, vil derfor opløse pynten, hvis det ikke er "pakket ordentligt ind" Derudover vil farve fra eventuelle bær også kunne farve igennem både fondant og marcipan og give grimme skjolder på kagen, hvis kagen ikke er smurt ordentligt op. Chokoladeganache er rigtig god at smøre op med, his man ønsker tynde lag.

 

  • Inden opsmøringen stiller jeg kagen på det fad, jeg gerne vil servere kagen på. Har jeg kagepap under kagen, giver jeg lige fadet en lille klat frosting, som fungerer som "lim" og sørger for at kagen ikke rutcher rundt på fadet - herefter placeres kagen på fadet. Jeg fjerner eventuelle krummer på fadet (og eventuelt på kagen) inden jeg giver kagen det første "lag".

 

  • Ønsker man mønster i en kage, der kun skal smøres op og ikke efterfølgende pakkes ind i fondant/marcipan, kan man - når kagen er færdigsmurt - tage et stykke rent køkkenrulle og forsigtigt gnubbe det med flad hånd mod kagen. Herved får man samme tekstur i kagens overflade, som der er på køkkenrullen. Dette trick kan hjælpe til med at skjule fejl i opsmøringen.

Værktøj

 

  • Ved opsmøring er en god paletkniv uvuderlig. Man kan få forskellige typer, men basalt set er de alle blot en "kniv uden takker". Man kan få dem vinklede og lige; jeg foretrækker de helt lige paletknive, men det er en smagssag. Jeg bruger stort set den samme mellemstørrelse paletkniv til al min opsmøring, men ved meget små emner eller ved emner med mange kanter og kroge (F.eks. ved boob cakes), bruger jeg en lille paletkniv.

Fremgangsmåde

 

  • Til det første lag, tager jeg en portion af min frosting fra til opgaven i en separat skål/tallerken. Dette gør jeg, for ikke at komme til at "forurene" hele min portion frosting med krummer o.a. fra palettkniven. Hvis jeg kommer til at mangle lidt frosting hen ad vejen, så tager jeg bare en skefuld fra hovedportionen over i min skål/tallerken.Det første lag har til hensigt både at pakke fyldet og kagen ind, så der ikke kan komme ilt til og så fyldet ikke kan komme i kontakt med fondant/overtrækket senere samt at binde krummer . Det er ikke helt så afgørende, at opsmøringen bliver super glat i første opsmøringen, men naturligvis skal store klatter og ujævnheder undgås. Efter første omgang opsmøring stiller jeg kagen på køl indtil opsmøringen er stivnet.

 

  • Når opsmøringen er stivnet efter første lag, tager jeg kagen ud til anden omgang opsmøring. Her er det vigtigt, at det man smører op med, ikke er "forurenet" med krummer fra kagen efter første. Man kan eventuelt på ny tage en portion fra til opsmøringen i en separat skål/tallerken, så man hele tiden sikrer sig, at hele portionen ikke "forurenes" med krummer o.a. Dette er især en god idet, hvis man pønser på at pynte med den resterende frosting, når kagen er færdigsmurt.

 

  • Ved anden opsmøring gøres der mere ud af at jævne kagens ujævnheder ud og få kanterne tegnet skarpt (eller rundt) op. Skal kagen ikke overtrækkes med fondant/marcipan, men blot være opsmurt, er det endnu vigtigere at kæle for detaljen, hvis man gerne vil have en helt glat og "skarp" kage. Sørg for, at der ikke er nogen krummer el.lign. i overfladen, da disse vil kunne ses gennem fondant/marcipan. Når resultatet er tilfredsstillende, stilles kagen på køl til opsmøringen er stivnet. Små ujævnheder i opsmøringen kan glattes, når kagen eventuelt pakkes ind i fondant eller marcipan.

 

  • Alternativt kan kagen opsmøres en tredje gang. Dette er dog oftest kun, hvis kagen ikke efterfølgende skal overtrækkes med fondant/marcipan.

 

Copyright 2012 © All Rights Reserved

 

Kontakt: maria@mariakager.dk